Лудите дизайни на креативни архитекти

Всеки човек има различен начин на изразяване на себе си. Някои хора предпочитат да извършват физически натоварвания, други намират одушник в изкуството – в писането на стихове, слушане на музика или танцуване. За друга форма на изкуство може да се приеме и архитектурата. Проектирането на мечтания дом за даден човек не е лесна задача, изисква много работа освен в технически план, то и в творчески. Домът трябва да бъде мястото, където човек се чувства най-комфортно и най-добре. Повечето архитекти проектират домове, които се вписват много добре в градската среда, но има и такива, които обичат да се открояват с нестандартни идеи. Ето поглед към едни от най-чудатите къщи по света.

Прозрачната къща в Япония – House NA

glass house

Тази уникална жилищна сграда е дело на японското архитектурно студио Sou Fudjimoto Architechts. Жилището е съставено от три самостоятелни и взаимно допълващи се модула, които изглеждат като вложени един в друг. House NA в Япония ти предоставя много естествена светлина в дома, но не и уединение.

Най-тънката къща в света

най-тънката къща на земята

Най-тънката къща в света се намира в Полша, Вършава и широчината в най-широката ѝ точка е 152 см. Тя е на 3 етажа, където са разположено всекидневна, спалня и баня. Якуб Шчесни е единствения жител на дома и също така е и негов дизайнер. Целта му с направата на тази къща е да се увери, че нито едно градско пространство не остава не използвано. Точно поради тези причини той е „напъхал” сградата между други две сгради.

Къща с пързалка, Япония 

къща с пързалка

Името почти обяснява всичко в този случай. Това е един от най-забавните и нестандартни домове в страната и въпреки това дизайнът му е изненадващо прост и обикновен, с изключение на гигантската пързалка, която покрива три етажа и е неразделна част от сградата.

Къща мида (Seashell House), Мексико Сити

Seashell

Вдъхновени от творбите на Антони Гауди и Франк Лойд Райт, архитектите от Arquitectura Organica създават тази огромна къща с форма на мида за четиричленно семейство в Мексико Сити. Можеш да видиш следи от Гауди и Райт в използването на цветни очила от външната страна на къщата. Сградата е завършена през 2016 година и едно от най-забележителните елементи в нея е стената от цветни музайки, които създават ефект на дъга.

Кубичните къщи в Холандия, Ротердам

кубичните къщи

Кубичните къщи в Ротердам са комплекс от иновативни сгради, разположени над пешеходен мост. Къщите са свързани по между си с тунели. Те са популярна туристическа атракция и са се превърнали във визитна картичка на Ротердам. Архитект на кубичните къщи е Пиет Блум, който е известен с афинитета си към предизвикателства в проектирането. Той е търсел начин да преосмисли  промени разбирането за жилищни сгради.

Очаквай втората част от статията за най-странните къщи в света следващата седмица!

А за още интересни неща ни следи на @bezbroker

Автор: Алексия Савова 

BezBroker.com е най-голямата платформа за имоти в България с над 375 000 потребители в социалните канали