Коронавирусът и последващите го мерки за социално дистанциранене оставиха почти нито един бизнес непокътнат. Сред многото засегнати е индустрията за краткосрочни наеми, като голяма част от нея се задвижва от платформата Airbnb

Airbnb даваше възможност на собствениците да спечелят допълнително от недвижимите си имоти, които иначе биха стояли затворени. Но според голяма част от критиците на онлайн платформата, тя стимулира нерегламентираното и нелицензирането отдаване под наем, тъй като за нея липсва регулация. 

В България беше направен опит този тип дейност да бъде сериозно ударена.  В последствие, след голямото обществено недоволство, правителството се задоволи с въвеждането на задължителен патентен данък върху краткосрочното отдаване под наем в платформите Airbnb и Booking. За всички ни е ясно, че това отново беше удар по обикновените собственици, припечелващи допълнително, като властта се опита да защити големите хотели и едри бизнесмени в бранша, с които често пъти пряко е обвързана.

Не само в България, но и по света, критиците на Airbnb го смятат за отговорен за повишаването на наемите и за още ред други грехове. Според някои теории вместо имотите да са достъпни за дългосрочно ползване на хора, които искат да работят в даден град, собствениците предпочитат да ги отдават на туристи и това пряко влияе на цената на наемите и води до трудното намиране на добри жилища за дългосрочно ползване.

Никой от потребителите обаче не може да отрече предимствата на платформата. Всичко става предварително, от разстояние, бързо, лесно и достатъчно сигурно.

Е, оказа се обаче, че Airbnb далеч не е недосегаем…

Правителствените ограничения за пътуване и общият страх от заразяване доведоха до безброй отмени резервации. Airbnb се отказа от такси за анулиране на резервациите, направени преди средата на март от наематели, които трябваше да се настанят от средата на мат до средата на април. Това остави домакините без източник на доходи, които предварително бяха планирали.

Редица вирусни туитове и последвали спекулации твърдяха, че коронавирусът е предизвикал скок в дългосрочните наеми. Теорията е, че когато краткосрочният пазар отпада от скалата, търсенията се пренасочват към платформи за дългосрочно отдаване като Zillow, Craigslist, BezBroker и Facebook групи с цел да се избегнат посредници!

Airbnb предостави обаче някои скорошни статистически данни, въз основа на техните пазари в Нешвил, Ню Орлеанс, Хонолулу и Савана (същите градове, които често се споменават във въпросните спекулации). Кръстосана референтна извадка е установила, че едва 2,8% от краткосрочните наеми, отнети от Airbnb, са проникнали на пазара за дългосрочни наеми във въпросните градове. 

Според експертите, за хората, които използват платформата, за да допълнят основния си доход, това не е краят на света. За по-агресивните спекуланти, които закупиха апартаменти с намерение непрекъснато да ги дават под наем целогодишно, това е катастрофа.

Ще спечели ли платформата AIRBNB битката срещи COVID-19?

Но все пак е факт, че дългосрочното отдаване донякъде спечели. Airbnb видя това и се ориентира към отдаване на жилища на здравни служители на първа линия или пък към отдаване за месечни престои. Така собствениците, използващи платформата могат, да печелят от по-дългосрочно отдаване, но без да прибягват до използване на други платформи за това.

Виждаме почеркът на системите, опериращи без посредници, а именно гъвкавост. Каквито и предизвикателства да има на пазара, тези които отдават БЕЗ БРОКЕР, неминуемо рано или късно се справят. Иновативните маркетингови решения и минимален контакт с всякакви посредници ще се запазят и след края на пандемията. Животът тогава ще е различен, от този, който познавахме преди. 

Физическите огледи може би ще стават все по-голяма рядкост. Бумащината и административните утежнения ще се сведени до минимум в сектора на недвижимите имоти, независимо дали става въпрос за отдаване (краткосрочно или дългосрочно) или продажби.

Ние, от БЕЗ БРОКЕР отдавна усетихме вятъра на промяна, още преди той да задуха от Китай. Част от нашата философия и начин на работа са именно предпочитаните от потребителите похвати.

Предоставяме уеб сайт платформата си за публикуване на оферти за отдаване на имоти под наем – „BezBroker“. Не се ангажираме като посредник между наемодателите и наемателите, не взимаме комисионни, не сключваме договори със страните, нито отговаряме за достоверността на качените обяви в сектор “НАЕМИ” от уебсайта.

След публикуване на обява за отдаване на имот под наем в нашата платформа, ние публикуваме автоматично, същата обява и в нашите фейсбук групи където за минути достигаме над 20 000 потребителя – за минути. Общата сума на потребители в нашите фейбук групи „ИМОТИ БЕЗ БРОКЕР“ е над 250 000 – хора, търсещи или предлагащи имоти. Можете да публикувате Вашата обява от бутона – ПУБЛИКУВАЙ ОБЯВА

Така, че добре дошли в бъдещето, което отдавна вече е тук.