Една мелодична разходка в търсене на романтика

Какво е любимото ти занимание през уикенда? Преход в планината, време за близките, всички задачи, които не успя да свършиш през седмицата? Ако трябва да отговоря аз, в избора ми със сигурност ще присъства разходка по малките софийски улички, които веднага ме пренасят век назад със своята меланхолия, жизненост и аристократичност и пазят дълбоко тайните на поетите. Ако и за теб часовете по литература в училище не са били просто време, в което да разсъждаваш „какво е искал да каже авторът“, то най-вероятно си запознат със следващите локации. В случай, че не е така, ето няколко опции да потънеш в мистиката на миналото:

„Две хубави очи“ и трагичната съдба на поета, избрал да сведе поглед в бездната

яворов
Яворов и неговият дом на ул. Г.С. Раковски 136. Къщата притежава богато минало – от трагичната смърт на любимата на поета Лора Каравелова, през неговия неуспешен опит за самоубийство до днешни дни, когато имотът се прехвърля от един собственик на друг като нещо, от което неистово желаеш да се отървеш. От 1963г. къщата функционира като музей, в който се излагат лични вещи, ценни сбирки от ръкописи, оригинални снимки, личната библиотека на Яворов. Винаги, когато минавам от там, спирам пред оградата и се взирам в крехкото поседнало тяло на поета, поставено в центъра на двора. Сякаш самотен, тъжен и трагичен, Яворов е свел поглед в бездната.

Никола Вапцаров и „Човекът в новото време“

Никола Вапцаров
В жилищна кооперация на ул. Ангел Кънчев 37 се намира последният пристан на поета революционер Никола Вапцаров. Там той е живял със съпругата и семейството на брат си близо 2 години. Успява да сътвори най-добрите си стихове докато организира антифашистката си дейност, за която е и арестуван. Жилището става музей, който съхранява тетрадки, ръкописи и снимки от ученическите му години, личната библиотека, както и колекция от портрети и илюстрации на български и чуждестранни художници. В дома му е изложена и Световната награда за мир, присъдена му посмъртно.
Снимка 2

Пенчо и Петко Славейкови – да довършиш бащиното дело

Славейкови
В края на 1879г. Петко Рачов Славейков купува голяма турска къща в София и по-конкретно на площад „Кафене баши“, познат в настоящето като „Славейков“, за да се установи със семейството си. Пространство, в което бележитите поети творят с неспирни темпове, а синът упорито желае да достигне таланта на баща си и да завърши неговото дело. След замръзването на пързалката на 19-годишна възраст и тригодишното приковаване към леглото у Пенчо сякаш завинаги изчезва детския дух, който вечно го съпътствал, и на негово място се отприщва поетичният му талант. В дома на писателите се намира дървената маса, на която е подписана Търновската конституция, както и реликви, съхраняващи любовта между Пенчо Славейков и Мара Белчева.

Автор: Александра Димитрова

Следи ни и на @bezbroker за още интересни места

BezBroker.com е най-голямата платформа за имоти в България с над 370 000 потребители в социалните канали