В интериорния дизайн

Някога замислял си се защо логотата на всички световни вериги за бързо хранене са в червено и жълто? Някои психолози твърдят, че тези цветове предизвикват чувство на глад в подсъзнанието ни. Дори това да не е вярно, ние сме свикнали да асоциираме тези цветове с храна и виждайки ги да огладняваме. Явно този трик работи и няма значение дали е психологически или маркетингов.

Цветовете, в които избираме да облечем всяка стая в домът си доказано влияят върху начинът по който се чувстваме. Чрез подборът на определени цветове може да се създаде чувство както за уют и спокойствие, така и за енергичност. Различните цветове могат визуално да „смалят“ или да „уголемят“ едно помещение. Освен самият цвят, значение има и неговият т.нар. подтон, като той може да бъде топъл, студен или неутрален. Топлите подтонове помагат за повдигане на настроението, а студените или пепеливи действат успокояващо.

Днес ще ти представим най-популярните цветове в интериорния дизайн и тяхното значение.

 

Неутрални цветове

Повечето модерни домове са издържани в неутрални цветове в бялата, бежовата и кафявата гама. За неутрални се считат и цветовете от сивата гама, като те могат да имат сини, бежови или други подтонове. Това дава възможност стаята да бъде декорирана с различни цветни акценти като красива ваза или пъстри възглавнички, които да изпъкнат. Друг позитив е възможността за по-лесна промяна на цялостния дизайн на стаята чрез смяна на малки елементи. Неутралните нюанси създават илюзията за по-голямо помещение, спокойстие и уют.

Дъгата в твоя дом

Синия и зеления цвят създават чувство за спокойствие, свежест и сила. Пепеливо синьо-сивите нюанси са подходящи, ако решиш да заложиш на светли мебели.

Червеното е цветът на страстта, а оранжевото придава енергичност, но тези цветове често са прекалено наситени и натоварващи. Затова ти препоръчваме да заложиш на акцентиране чрез тези цветове, вместо на цялостно боядисване.

Розовият и лилавият цвят създават чувство за модерност и креативност. В зависимост от избрания нюанс могат да бъдат комбинирани с много други цветове.

Създаване на акцент

Боядисването на една стена в цвят, различен от другите или т.нар. „стена-акцент“ е идеално, ако не можеш да се спреш само на едни цвят. Създаването на такава стена позволява креативност в интериорния дизайн и съчетаване на различни елементи.

Отдавна мина времето, в което облепяхме целия си дом в тапети. По-лесно, евтино и бързо би било създаването на стена-акцент.

 

А ти използваш ли лятната си отпуска за ремонт вкъщи? Последвай ни на @bezbroker за още свежи интериорни идеи!

Тук можеш да се раходиш в Пловдив.

Автор: Емили Иванова

BezBroker.com е най-голямата платформа за имоти в България с над 370 000 потребители в социалните канали