И колко струва имот в тях

Историята на днешна София започва през първото хилядолетие преди Христа. Тогава в района се заселват древното тракийско племе серди, които дават първото име на днешната ни столица – Сердика. Ако днес се разходим из улиците на един от най-древните европейски градове можем да се насладим на архитектура от 6000 години пр. н. е.

От тогава до сега българската столица „расте, но не старее“. Според официални данни от 2019 г. в София живеят 1 270 169 души или около 25% от цялото население на България.

Днес ще се разходим из част от софийските квартали. Ще проучим тяхната история и инфраструктура и ще усетим техният дух.

 

Център

имоти в центъра

София – нежно женско име, напомнящо милувка. Света София е светица, почитана от източноправославната църква, която след овдовяването си посветила грижите си на своите 3 дъщери – мъчениците Вяра, Надежда и Любов. Заради привързаността си към християнството св.София и нейните дъщери са жестоко наказани от римската власт по време на гоненията срещу християните.

Центъра на град София може да бъде описан като нейното биещо сърце – ядрото на нейната антична и съвременна история. Сред най-известните забележителности са ротондата „Свети Георги“ и църквите „Св. София“ и „Свети Седмочисленици“.

В центъра на София, разбира се, можете да откриете всичко на една ръка разстояние. Всеки възможен вид градски транспорт, денонощни магазини и аптеки, супермаркети, заведения за бързо хранене, барове и ресторанти.

Средната цена на квадратен метър, ако искате да закупите двустаен апартамент „на пъпа“ на столицата е около 1700 евро. Ако пък искате да живеете под наем това би ви струвало около 500 евро на месец*.

*Средни стойности към 31.08.2020 г.

 

Зона Б-5, Зона Б-18, Сердика, Разсадника,  Банишора, Илинден, Централна гара

разсадника имоти

Кварталите в периферията на центъра са добра алтернатива за тези от вас, които искат да избегнат трафика и зоните за паркиране, но също така искат да живеят на пешеходно разстояние от „жълтите павета“. За жалост част от периферията на тези квартали също попада в рамките на „зелената“ зона за почасово паркиране.

Така наречените „зони“- Зона Б-5, Зона Б-18 и Зона Б-19 се характеризират главно с ЕПК и тухлено стоителство, но през последните години се появиха и много нови сгради. Тези квартали, както и разположените на близо кв. Разсадника, кв. Сердика, Кв. Банишора, Жк. Илинден и Централна гара са облагодетелствани с отличното си местоположение (в близост до Руски Паметник, бул. А.Стамболийски, бул. Тодор Александров, ул. Опълченска, бул. Сливница и бул. Княгиня Мария-Луиза), разнообразието от градски транспорт и множеството училища, детски градини и магазини. На близо са разположени и новият столичен парк „Възраждане“, както и мол София.

Средните цени на квадратен метър при наем или покупка на двустаен апартамент са:

 • Зоните – Покупка: 1400 евро кв.м., Наем: 380 евро на месец
 • Жк. Сердика- Покупка: 1300 кв. м, Наем: 380 на месец
 • Кв.Разсадника-Покупка: 1300 кв. м, Наем: 360 на месец
 • Кв. Банишора-Покупка: 1120 кв. м, Наем: 330 на месец
 • Жк. Илинден- Покупка: 1170 кв. м, Наем: 410 на месец

 

Света троица, Захарна фабрика, Фондови жилища, Модерно предградие

модерно предградие - имоти

През 19 век на мястото, където се пресичат жп. Линиите София-Ниш И София-Кюстендил е открита захарна фабрика от белгийски концесионери. Тогава мястото се намирало на 2.5 километра извън София. Представяте ли си колко се разраснал градът?

Фабриката в последствие дава наименованието на столичния квартал, който граничи с жк. Света Троица, Модерно предградие, вторият по големина парк в градът – Западен парк и бул. Сливница.

Тези квартали се характеризират с добро благоустройство и много зелени пространства. На ул. Цар Симеон е разположен парк „Света Троица“, който е много посещаван заради детските кътове и фитнесът на открито. На самите улица Цар Симеон, бул. Константин Величков и Бул.Сливница можете да откриете много супермаркети, аптеки, заведения, детски градини и училища.

 • Света Троица – Покупка: 1200 евро кв.м., Наем: 380 евро на месец
 • Захарна Фабрика и Фондови жилища – Покупка: 940 кв. м, Наем: 300 на месец
 • Модерно предградие- Покупка: 700 кв. м, Наем: 300 на месец

 

Гевгелийски, Западен парк, Красна Поляна, Лагера

гевгелийски имоти

Западен парк е един от най-зелените софийски квартали. В него ще срещнете малки тухлени кооперации, в повечето от които има само по 8-10 апартамента. „Старата тухла“ представлява голям интерес за хората, търсещи имот поради високото качество, издръжливост и лесна терморегулация.

Тези квартали граничат със Западния Парк, бул. Вардар, Бул. Константин Величков, бул. Царица Йоанна, бул. Тодор Алексанров и други важни транспортни артерии. Има изобилие от градски транспорт, а метростанция „Западен парк“ е една от първите столични метростанции.

 • Гевгелийски – Покупка: 1170 евро кв.м., Наем: 300 евро на месец
 • Западен парк- Покупка: 1240 кв. м, Наем: 330 на месец
 • Красна поляна- Покупка: 1180 кв. м, Наем: 350 на месец
 • Лагера- Покупка: 1200 кв. м, Наем: 380 на месец

 

Люлин и Овча Купел

люлин - имоти

В средата на 60-те години на „Софпроект“ е възложено проектирането на голям жилищен район в северозападната част на София за около 120 000 души, състоящ се от 11 микрорайона, организирани около днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“ и централна зона, в която да бъде построен главният административен и културен обществен център на района.

Към днешна дата квартал Люлин има 10 микрорайона и население от над 114 000 души (според данни от 2011 г.) . За сравнение населението на град Шумен е 105 000 души, така че люлинчани не се шегуват, казвайки че могат да се отделят от София като самостоятелен град.

Люлин наистина разполага с всичко необходимо за да бъде отделен град! Мол, заведения, училища, много магазини и болници. Градският транспорт също е развит, а цените на жилищата са добри.

Застояването на квартал Овча Купел започва през 19 век. Към днешна дата кварталът е подреден и добре устроен. Налични са много магазини, голям парк и един от най-големите столични университети- Нов Български Университет. От скоро кварталът се сдоби и с метро.

 • Люлин-Център, Люлин 1-6 – Покупка: около 1000 евро кв.м., Наем: 350 евро на месец
 • Люлин 7- Покупка: 1300 кв. м, Наем: 330 на месец
 • Люлин 8,9,10- Покупка: 1300 кв. м, Наем: 340 на месец
 • Овча купел 1 и 2 – Покупка: 800-1000 кв. м, Наем: 340 на месец

 

Павлово, Славия, Красно село, Борово, Бъкстон

павлово - имоти

Южните столични квартали се характеризират със спокойствие, зеленина и спираща дъха гледка към Витоша. Много хора ги считат за най-добрите за живеене квартали, поради отличното благоустройство и близостта с най-популярния столичен парк – Южния парк. Главните пътни артерии са бул. България, бул. Тодор Каблешков, Бул. Цар Борис I и други.

Разбира се, всички тези позитиви имат своята цена, но цената на кв.м. за Павлово, Славия, Красно село, Борово и Бъкстон е по-добра отколкото например за жк. Гоце Делчев.

 • Павлово – Покупка: 1160 евро кв.м., Наем: 430 евро на месец
 • Красно село- Покупка: 1200 кв. м, Наем: 430 на месец
 • Борово и Бъкстон- Покупка: 1260 кв. м, Наем: 410 на месец

 

Северни квартали

северни квартали - имоти

Надежда, Обеля, Толстой, Триъгълника, Свобода, Връбница, Илиянци, Военна рампа, Бенковски, Сердика, Орландовци, Малашевци

Район „Надежда“ е един от най-старите райони на София. На мястото на днешния квартал до 1906 г. е имало само голо поле, пресечено от шосето София-Лом, което днес наричаме „Ломско шосе“ .

Името е дадено в чест на най-малката сестра на Цар Борис III — Нейно Царско Височество княгиня Надежда. След построяването си кварталът първоначално е имал 6 микрорайона. В последствие обаче последните две части („Надежда-5“ и „Надежда-6“) престават да бъдат част от него и са преименувани на сегашните ж.к. „Връбница-1“ и ж.к. „Връбница-2“.

Тези квартали, подобно на Люлин, могат спокойно да бъдат наречени „град в градът“. Налице е всичко, което би ни било необходимо и то без да се налага да излизаме от квартала.

Северният парк е приятно място за разходка, а на  бул. Ломско шосе могат да бъдат открити много аптеки, магазини, заведения и цели три метростанции.

 • Надежда – Покупка: 950 евро кв.м., Наем: 280 евро на месец
 • Триъгълника – Покупка: 1400 кв. м, Наем: 360 на месец
 • Толстой и Свобода – Покупка: 920 кв. м, Наем: 350 на месец
 • Връбница – Покупка: 730 евро кв.м., Наем: 280 евро на месец
 • Обеля- Покупка: 930 кв. м, Наем: 290 на месец
 • Илианци и Военна рампа – Покупка: 1000 кв. м, Наем: 300 на месец
 • Бенковски и Сердика – Покупка: 900 кв. м, Наем: 360 на месец
 • Орландовци и Малашевци – Покупка: 800 кв. м, Наем: 260

Успяхме ли да запалим интересът ти към софийските квартали? Върни се другата седмица за част 2

Автор: Емили Иванова

BezBroker.com е най-голямата платформа за имоти в България с над 375 000 потребители в социалните канали.

Разгледай имотите по света с нас.