В първата част на нашето кратко портфолио на софийските квартали ти разказахме как се е появило името на днешната столица и колко много се е разрастнала тя от началото на 20-ти век до сега.

През 1878 г. град София става столицата на Княжество България, а през 1907 г. 28 4000 m2 от централната част на градът са постлани с жълт керамичен паваж, който днес наричаме „жълтите павета“. „Жълтите павета“ са се превърнали в нарицателно за административният и културен център на Столицата. Те свързват двореца с площада на Народното събрание, паметника на руския цар Александър II и паметникът на Цар Освободител. Въпреки разпространената легенда, че паветата са подарък за сватбата на Цар Фердинанд, на практика керамичният паваж е внос от Австро-Унгария по инициатива на тогавашния кмет на София – Мартин Тодоров.

През този период са изградени много емблематични за София сгради (Народния театър (1906 г.), Военния клуб (1907 г.), Халите (1911 г.), Централната баня (1913 г.), както и храмът „Александър Невски“ (1904-1912 г.))и е извършвана концентрация на капитали и развитие на промишлеността с цел развитие на новия политически, административен и културен център на България. Но над новата българска столица вече са тегнели облаците на двете световни войни.

През 30-те години на миналия век София преминава през труден период. Градът се е разразства по-бързо, отколкото мащабът на инфраструктурата му може да побере.  Поради тази причина от общината се обръщат към един от най-известните европейски архитекти- Проф. Адолф Мусман. Той съставя т.нар. „план Мусман“. Планът Мусман е общ градоустройствен план, обхващащ 12 районни кметства, предвиждащ концентрично зониране на териториалната структура: централно ядро в рамките на ринговия булевард, компактна зона в рамките на втория ринг, индустриална зона на север, жилищна зона на изток и юг, зелена система, външна селкостопанска зона. Планът „Мусман”, макар и одобрен от СО не е реализиран поради избухването на Втората световна война.

Южни квартали
Медицинска академия, Хиподрума, Иван Вазов, Стрелбище, Мотописта, Бели Брези и Гоце Делчев

южни квартали

Южният парк също е предвиден по плана „Мусман”. Идейният проект е разработен и одобрен през 1972 г., когато започва и неговото строителство. Териториално са обособени 4 части. В края на 70-те години, с построяването на НДК, I част отпада и се превръща в „околно пространство” – площад на двореца. В началото па 80-те години по актуализиран проект започват начални действия по реализация на П част, но поради липса на средства те са спрени.

Днес това е един от най-големите столични паркове с площ 1.48 км2. В Южния парк се срещат 65 вида птици, 29 от тях защитени, а 2 са записани в Червената книга на България. Паркът е популярен заради своето ключово местоположение, множеството безплатни концерти, био-изложения и спортни събития, които се организират в него. Именно това е причината заобикалящите го квартали да се считат за едни от най-добрите и най-скъпи за живеене.

За южните квартали е характерно тухленото и ЕПК строителство, но се срещат и много нови сгради и жилищни комплекси. Интересен факт е че квартал Стрелбище е наречен така, защото там са се намирали стрелбищата на първи и шести пехотен търновски полк.

Тези квартали имат добра инфраструктура, развит градски транспорт и добър социален и културен живот.

Средни цени за наеми и продажби*:

 • Медицинска академия – Покупка: 2100 евро кв.м., Наем: 450 евро на месец
 • Хиподрума – Покупка: 1120 кв. м, Наем: 390 на месец
 • Иван Вазов -Покупка: 2200 кв. м, Наем: 470 на месец
 • Стрелбище и Мотописта-Покупка: 1800 кв. м, Наем: 420 на месец
 • Гоце Делчев – Покупка: 1600 кв. м, Наем: 390 на месец
 • Бели Брези – Покупка: 1300 кв. м, Наем: 400 на месец

*Средни стойности към 31.08.2020 г.

„Новите“ столични квартали
Манастирски ливади, Витоша, Кръстова вада, Хладилника, Малинова Долина

новите квартали

Като „нови“ можем да определим кварталите, чиято история като жилищни комплекси започва от 2000-та година насам. Единственото изключение от гореспоменатите квартали е кв. Хладилника, но сме го включили в тази категория заради местоположението му.

Определено може да се каже че тези квартали „изникнаха като гъби“ върху големите празни парцели в южната част на София, които са били или бивши вилни зони или собственост на частни лица. Новите квартали на Столицата имат своите позитиви и негативи.

В новите квартали на София ще срещнете само нови сгради и затворени комплекси, апартаментите в повечето от които се разпродават още „на зелено“. Позитив на този тип жилища е че често предлагат луксът да живееш в комплекс с ограничен достъп, да се наслаждаваш на спокойствие, зелени общи части или дори апартамент със собствен двор. Негатив често са високите такси за поддръжка в тези комплекси, скъпите паркоместа, малкия избор на градски транспорт, училища, детски градини, магазини и като цяло отдалечеността от центъра.

Ако тези неща не те притесняват или пък искаш да купиш имот с цел инвестиция в район, който сега се развива то тези квартали са за теб.

 • Манастирски ливади – Покупка: 1200 евро кв.м., Наем: 440 евро на месец
 • Витоша- Покупка: 1130 кв. м, Наем: 450 на месец
 • Кръстова вада-Покупка: 1200 кв. м, Наем: 470 на месец
 • Хладилника-Покупка: 1200 кв. м, Наем: 420 на месец
 • Малинова долина- Покупка: 930 кв. м, Наем: 450 на месец

Студентски град, Дианабад, Дървеница, Мусагеница, Изток и Изгрев

Студентски град

През 1975 г. е открит голям комплекс от многоетажни общежития, проектиран да задоволи жилищните нужди на студентите от софийските висши учебни заведения. В студентското градче днес се намират 6 университета, 4 от които са национални. Освен с много денонощни заведения, супермаркети и магазини, районът разполага и с условия за спор и отдих, което го прави подходящ за млади семейства. Това е валидно и за разположените наблизо квартали Дианабад, Дървеница, Мусагеница и Изток. Борисовата градина и Ловният парк са наблизо и има добър градски транспорт, включително и метро.

 • Студентски град- Покупка: 1000 евро кв.м., Наем: 410 евро на месец
 • Дианабад- Покупка: 1400 кв. м, Наем: 390 на месец
 • Дървеница-Покупка: 1000 кв. м, Наем: 460 на месец
 • Мусагеница-Покупка: 1200 кв. м, Наем: 350 на месец
 • Изток и Изгрев- Покупка: 1700 кв. м, Наем: 490 на месец

Младост и Горубляне

Младост

По времето на Народна Република България, начело с Тодор Живков в София започва изграждането на първите панелни сгради. Панелното стоителство е било изключително иновативен, за своето време, метод при който се използват готови стоманобетонни елементи. Първата панелна жилищна сграда в София е изградена през 1958 г. на ул. Найчо Цанов 192.

През 1964 г. започва осъществяване на проект за нов жилищен комплекс с пет микрорайона с по около 7 500 жители във всеки. През следващите години Жк. Младост се превръща в образец за новото столично строителство с преобладаващи едропанелни и ЕПК сгради.

Днес, в Жк. Младост се намира най-големият офис парк в Централна и Югоизточна Европа – Бизнес Парк София с обща площ над 200 000 кв.м. Кварталът е подреден, с много зелени междублокови пространства, голям и удобен пазар, училища, детски градини, заведения и метростанции .

Квартал Горубяне е част от район Младост, който е бил отделно село до 1978 г. Районът е добър, ако искате да закупите къща с удобен достъп до Центъра през Цариградско шосе или апартамент в блок ново стоителство.

 • Младост 1 – Покупка: 1400 евро кв.м., Наем: 390 евро на месец
 • Младост 1А – Покупка: 1470 евро кв.м., Наем: 380 евро на месец
 • Младост 2,3,4 – Покупка: 1300 евро кв.м., Наем: 400 евро на месец
 • Горубляне – Покупка: 950 кв. м за двустаен , Къща 100 кв.м: 150-200 000 евро

Дружба, Полигона, Слатина

дружба

Квартал Дружба има два подрайона: „Дружба 1“ – по-стар, където са повечето обществени учреждения, районният пазар и Дружбенското езеро, и „Дружба 2“ – по-нов, с повече възможности за разрастване и повече нови сгради. През квартала минава линия 2 на столичното метро, както и други видове градски транспорт. Налице са много супермаркети, училища и магазини, а паркът е приятно място за разходка.

Квартал Слатина е разположен по-близо до централната част на София, но пък не е толкова облагодетелстван от гледна точка на градски транспорт. Няма метро, но е предвидено строежът му да започне догодина. Иначе кварталът също е приятен, зелен и с добра инфраструктура. Има много ново строителство, а зала „Фестивална“ и стадион „Академик“ са наблизо.

 • Дружба- Покупка: 1000 евро кв.м., Наем: 350 евро на месец
 • Полигона- Покупка: 1200 кв. м, Наем: 380 на месец
 • Слатина-Покупка: 1200 кв. м, Наем: 330 на месец

Лозенец, Яворов, Оборище

лозенец

През 1921 г. на картата на съвременната ни столица се формират кварталите „Горни“ и „Долни“ Лозенец, а в средата на 20-те години на ХХ век. започва изграждането на т.нар. „журналистически квартал“ около пл. „Журналист“. Районът е наречен така, защото в близост са разположени къщите на Елин Пелин, Валери Петров, Михаил Андреев и Минчо Дилянов.

По време на Втората световна война София многократно е бомбардирана. 17.04.1944 г. е наречен „черният Великден“, защото тогава се извършва една от най-жестоките бомбардировки на Столицата. Убити са 128 души и са разрушени 749 столични сгради. Квартал Лозенец е силно засегнат от черният Великден. Разрушени са 45 сгради, убити са 19 души, а други 76 са ранени.

Лозенец има свой собствен дух в павираните си тесни улички, останките от античния мавзолей, шумът на боровете и Перловската река. Проучванията сочат, че поради своят дух, местоположение и устойство жк. Лозенец е вторият най-търсен столичен квартал за покупка на жилище.

Изграждането на квартал Яворов започва в периодът между двете световни войни. Подобно на Лозенец и Яворов има един особен арт и исторически дух, който го превръща в предпочитано място за живеене. Писателят Йордан Йовков е прекарал последните години от животът си в този квартал, а през 2006 г. над 1000 жители на комплекса с подписка предлагат той да бъде обявен за паметник на културата, но предложението е отхвърлено.

Като квартал Оборище можем да определим периметърът между Докторската градина и паркът Заимов. Не мисля че е нужно да коментираме разположението на този квартал – в една от най-добрите части на центъра. Именно разположението е и една от главните причини за високите цени на недвижимите имоти.

 • Лозенец- Покупка: 1800 евро кв.м., Наем: 460 евро на месец
 • Яворов- Покупка: 1800 кв. м, Наем: 460 на месец
 • Оборище-Покупка: 1900 кв. м, Наем: 490 на месец

Гео Милев, Редута, Подуяне

Гео Милев

Гео Милев, Редута и Подуяне са част от район Слатина. Интересен факт е че кв. Подуяне е един от първите столични квартали присъединен официално на 1 януари 1891 г., и одобрен с Княжески указ на Фердинанд I Български от 16 март 1891 г. Първият коловоз на гара Подуяне е открит през далечната 1917 г. и до днес това е втората по големина и значение железопътна гара в София след Централна гара.

В близост до тези квартали се намират парк „Гео Милев“, посолства, молове, кафенета, ресторанти, училища и супермаркети. Районът е приятен и спокоен за живеене и скоро ще разполага с метро.

 • Гео Милев- Покупка: 1700 евро кв.м., Наем: 470 евро на месец
 • Редута- Покупка: 1200 кв. м, Наем: 390 на месец
 • Подуяне-Покупка: 800 кв. м, Наем: 370 на месец

 

Сухата река, Левски, Хаджи Димитър

Сухата река

Квартал Левски е разделен на пет зони- Левски, Левски-А, Левски-Б, Левски-В и Левски-Г. Кв.Хаджи Димитър също е един от най-старите столични квартали, в който са преобладавали къщи, но по времето на социализма са изградени блокове. Строителството в тези квартали също е предимно панелно и ЕПК. В близост има училища, детски градини, супермаркети, стадион „Герена“, от скоро вече има и метро.

 • Сухата река- Покупка: 1000 евро кв.м., Наем: 350 евро на месец
 • Левски- Покупка: 900 кв. м, Наем: 300 на месец
 • Хаджи Димитър-Покупка: 1000 кв. м, Наем: 350 на месец

 

Банкя, Бояна, Княжево, Горна Баня, Симеоново, Драгалевци и район Нови Искър

Банкя

„Американската мечта“ отдавна не е само американска. Всеки втори българин, живеещ в блок си мечтае за къща с двор. Много малко са обаче хората, които могат да си го позволят предвид високите цени в столичните вилни зони. Заради пандемията пазарът на недвижими имоти отбеляза рекорден ръст в търсенето на къщи с двор в близост до големите градове, като това разбира се накара и цените да се вдигнат значително. За сравнение сpeднитe цeни нa ĸъщи oĸoлo Bитoшa ca oĸoлo 1300 eвpo нa ĸв.м, дoĸaтo пo ceлaтa  в Coфия oблacт вapиpaт в диaпaзoнa 250-450 eвpo зa ĸв.м.

Един от най-скъпите и предпочитани райони за изграждане на мечтаната къща е град Банкя. Банкя е известен балнеоложки курорт заради своят уникален климат, град и същевременно район на София. Това означава че като част от гр. София, за Банкя не се изисква транспортна винетка. Общината вложи много пари в благоустройство и превърна градчето в изключително приятно място както за разходка, така и за живеене. Поради голямата си популярност, климат и инфраструктура, Банкя поддържа високи цени на недвижимите имоти. Покупка на нова къща с площ 100 кв.м би струвала около 200 000 евро, а на парцел с площ 1 дка между 50 и 100 000 евро.

В квартал Бояна се намират няколко забележителности:

Боянската църква – средновековна българска църква датираща от Х век, която е била част от крайградската резиденция на  Севастокра̀тор Калоя̀н;

Боянският водопад – образуван от водите на Боянската река, спускащ се по северните склонове и представляващ популярна дестинация за пешеходен туризъм;

Резиденция Бояна – архитектурно-парков комплекс, който е дом на  президента, вицепрезидента и правителството на Република България‎.

Бояна е скъп квартал, сгушен в полите на Витоша, в който освен българските държавни глави дом са намерили и много български известни личности.

Цените за квартал Бояна, Княжево, Горна Баня, Симеоново и Драгалевци са сходни с тези в град Банкя.

 

Ако все пак искаш да си постоиш къща близо до София можеш да прегледаш имотите в район Нови Искър. Там има много села, които са достатъчно близо до София и в същото време в по-достъпен ценови диапазон.

 

Кой е твоят любим столичен квартал? Последвай ни в Инстаграм @bezbroker и ни кажи!

Автор: Емили Иванова

BezBroker.com е най-голямата платформа за имоти в България с над 375 000 потребители в социалните канали.