@yield('sub_title')BezBroker ® - Недвижими Имоти @yield('post_title')
Имотна карта на Европа

Какви практики изповядват европейците?

Почти 50% от европейците, които не притежават собствен имот, смятат, че това никога няма да се случи. Мнозинството от тях считат, че покупката на жилище се отбелязва като символ на преуспяване. България, от своя страна, заема пето място в ЕС по брой на притежатели на собствено жилище – 87% от населението на страната, сочи доклад на Housing Europe. Преди страната ни се нареждат Румъния, Унгария, Словакия и Хърватия. За сравнение – в Германия само 45% от хората имат собствен апартамент, а в Швеция са 39%. Кои са определящите фактори за това да има подобни значителни разлики в числеността на притежателите на собствени домове, ще разгледаме по-долу. Подбрали сме за пример някои от европейските държави, за да демонстрираме различията в търсенето, критериите и традициите на различните общества.

Германия


Немското правителство окуражава хората да наемат жилища – страната разполага с политики, които работят в полза на наемателите. Средната цена на апартаменти в столицата през изминалата година е €1 100, планира се приемането на закон, който да замрази местните наеми за 5г. и така да се задържи скокът. Банкова система в Германия изисква бъдещите собственици да предоставят значителни гаранции за способността си да финансират заема, преди да получат ипотека. За частта от населението с ниски доходи или малък начален капитал притежаването на собствен дом просто не е опция. Дори когато германците решат да купуват, те често се спират на терен, който да използват за построяване на дома си, вместо да инвестират в стар имот, което отчасти се дължи на липсата на жилищен фонд.

Швейцария


Алпите, шоколадът, часовниците… Швейцария е ярък представител на страна от ЕС, в която мнозина искат да живеят не само заради първите три пункта, а и поради силната социална политика, природните дадености и предимствата в банковата сфера. Как обаче стои въпросът с имуществото? Оказва се, че едва около 30% от населението на страната притежава собствено жилище. Цените на имотите в Швейцария са безумно високи. Една от причините е, че средствата от пенсионните фондове се наливат в недвижими имоти поради ниски (по-скоро, отрицателни) лихвени проценти, друга причина е, че чуждестранните мултимилионери купуват недвижими имоти в Швейцария, за да се възползват от швейцарската стабилност, въпреки че възвръщаемостта на инвестициите е нулева или отрицателна. Освен това, в меката на шоколада, наемателите са окуражавани и защитени, дори наемът ти да не е платен в срок, хазяинът не може да те изпъди просто така. Знаем каква е ситуацията в България, а и в страните от източна Европа.

Англия


Чували ли сте за термина “gazumping”? Е, и ние не бяхме до скоро. Оказва се, че английското правителство е изключително толерантно спрямо продавачите на имоти, тъй като допуска същите да се откажат от почти приключена сделка заради по-добра оферта от друг купувач. Терминът навлиза в употреба през последните две десетилетия заради рязко нарастващите цени на имотите. „Gazunder“ пък се нарича купувачът, който в последния момент решава да намали предложената от него цена на имота. Сами можете да направите необходимия извод защо е възникнала нужда да се въвежда терминология за подобни ситуации. Освен това, банките в страната не предлагат опция за фиксирани лихви на ипотечните заеми, най-често срещаната практика е това да се случва за период от 3 или 5 години.

Испания


Мечтаете ли за просторна вила на брега на Коста дел Сол или кокетен апартамент в покрайнините на Барселона? Испания е изключително примамлива дестинация за живеене със своя средиземноморски климат, красива природа, невероятно вкусна храна и многобройни цветни карнавали. Как стоят нещата в сферата на имотите обаче? Оказва се, че в някои региони на страната наемането на жилище е лимитирано и в цените се забелязва скок от около 15% отчасти поради сезонното наемане на имоти от туристи. Ако обаче разполагате с капитал от поне €500 000, то, първо, вие не сте обикновен турист и, второ, можете да разчитате на „златна виза“ от държавата, ставайки автоматичен гражданин без допълнителни условия. Един основен недостатък при покупката на имот в Испания е фактът, че правосъдната система работи мудно и в случай на разтрогване на сделка или проблем от една от страните, делата могат да се влачат с години, а резултатът да бъде отчайващ.

Ти къде мечтаеш да притежаваш имот? Последвай ни в Инстаграм на @bezbroker и ни кажи

Автор: Александра Димитрова

Подобни публикации

Цветни идеи за всеки ден

Днес те запознаваме с Деляна от редовно вдъхновяващия ни проект – Цветни идеи. Именно тя е човекът зад едни от най-прекрасните зелени оазиси в София и искрено ѝ се възхищаваме.

14/08/2020

Интериор в есенно време

Лятото е към края си, а това означава, че идва времето, в което всички ние имаме желание да ни е уютно и да прекарваме все повече и повече време вкъщи.

10/09/2020

А1 регистрира ново силно тримесечие и ръст при всички основни показатели през третата четвърт на 2019 г.

Praesent commodo, risus sed maximus sodales, ex ante euismod elit, eu molestie turpis ante sit amet nisl.

26/10/2020

Благодарим Ви!

Вашата обява беше качена и очаква модерация!