@yield('sub_title')BezBroker ® - Недвижими Имоти @yield('post_title')
Напълно готови жилища – новият хит на българския пазар

Пазарът на жилища в България поема в нова посока. И тук не говорим за ценовите нива, а за промяна както в предпочитанията на купувачите, така и в проектите на инвеститорите. След като Economic.bg вече съобщи за тенденцията Build to Rent - сгради, които са построени специално за отдаване под наем. Сега от бранша съобщават за друга тенденция – масово се търсят и продават напълно готови жилища.

До ключ

Обикновено когато кажем „ново строителство“, се сещаме за кооперации, които се продават на замазка и бетон, а купувачите тепърва трябва да правят ремонт за десетки хиляди левове преди нанасянето си. В последно време обаче тенденцията се обръща и купувачите търсят основно готови жилища, а инвеститорите от своя страна започват да предлагат напълно завършени проекти.

В момента голяма част от купувачите на пазара, особено тези, които използват ипотечен кредит, търсят имот, в който може просто да влезеш да живееш. Да не се налага да бъде правен ремонт. Търсят се и много жилища, които да имат положена настилка, фина шпакловка и готова баня. По този начин хората могат да го обзаведат по свои вкус", споделя пред Economic.bg Александър Гергов, съдружник в Antre.

Всички тези довършителни работи, които се извършват по имота и той се предлага в напълно завършен вид, неминуемо го оскъпяват, но според Гергов в тази ситуация водещото е желанието на клиентите да не губят време.

Пазарът ще продължава да се променя в тази посока и според Христо Ангелков, който е официален представител на Sotheby's за България.

Това е плюс и за купувача, и за инвеститора. Купувачът може да избере материалите и стила, в който да бъде изпълнено неговото жилище, и да получи готов продукт, без да се занимава с други фирми и строителни дейности. Самият инвеститор разполага с работната ръка, с която да предостави тази услуга, и при покупката на материали може да договори много по-добри цени от доставчици заради количествата", разказва той.

Най-големият плюс е, че след завършване на строителството се предоставя една готова сграда или комплекс, в който няма последващи ремонтни дейности, които години наред да повреждат общите части и асансьори.

Имотите „на зелено“ остават в историята

Интересът на купувачите към имоти „на зелено“ вече е все по-малък. Цените са високи. Купувачите не са склонни да купуват на всяка цена. В покупката на жилище, което не е готово, винаги има риск", казва Снежана Стойчева, управител на платформата Imoti.net.

Според нея цените на жилищата в България са стигнали праг, който не може да бъде преминат. И вероятни те ще се задържат на тези нива или ще има леко понижение от порядъка на 5 – 10%, но не повече, защото новото строителство по себестойност е доста скъпо заради цените на материалите.

По думите на Стойчева цените на имотите, които са старо строителство, също са високи – от една страна заради ефекта на високите цени на новите кооперации, но от друга – заради липса на предлагане, тъй като според нея във времена на толкова висока инфлация много малко хора ще тръгнат да продават имотите си, които са старо строителство.

Най-търсените жилища

Сред най-търсените апартаменти в момента са тези, които са малка квадратура и са обзаведени по възможно най-функционалният начин.

Тази тенденция е по-скоро заради липсата на средства. Купувачите не желаят по-малки жилища, всеки би искал да живее в по-голямо и просторно жилище, но всичко опира до цената. Когато жилищата са с по-малка квадратура, те стават по-достъпни за хората“, казва Александър Гергов.

Интересът към покупка на къща или парцел около големите градове, който се зароди по време на пандемията от COVID-19, все още е голям, но бумът е отминал, казват експерти в областта.

Източник: Габриела Махлелиева от www.econоmic.bg

Подобни публикации

Сгради само за наематели – нова тенденция, навлизаща в България

Buld To Rent са вид сгради, които са построени специално за отдаване под наема, а не за продажба. Обикновено те са притежавани от институционални инвеститори и управлявани от специализирани оператори. Това е сравнително нова тенденция на жилищния пазар по света, като най-силно разпространена е тя в Обединеното кралство.

23/01/2023

Най- скъпите имоти продавани някога

Представи си, че днес печелиш огромна сума от лотарийна игра и искаш да вложиш тези средства в мечтан дом. Естествено, всеки от нас  мечтае за голяма къща с двор, басейн, а защо не и барбекю, спа, и голф игрище? 

21/08/2020

Airbnb по време на пандемия

Вятърът на извънредните мерки довя гъвкавост при отдаването на жилища

Здравната криза помля буквално не един и два бизнеса. Сред засегнатите е и индустрията за краткосрочни наеми, чиито главен двигател Airbnb също пострада.

04/05/2020

Благодарим Ви!

Вашата обява беше качена и очаква модерация!