@yield('sub_title')BezBroker ® - Недвижими Имоти @yield('post_title')
Софийските квартали – част 2

В първата част на нашето кратко портфолио на софийските квартали ти разказахме как се е появило името на днешната столица и колко много се е разрастнала тя от началото на 20-ти век до сега.

През 1878 г. град София става столицата на Княжество България, а през 1907 г. 28 4000 m2 от централната част на градът са постлани с жълт керамичен паваж, който днес наричаме „жълтите павета“. „Жълтите павета“ са се превърнали в нарицателно за административният и културен център на Столицата. Те свързват двореца с площада на Народното събрание, паметника на руския цар Александър II и паметникът на Цар Освободител. Въпреки разпространената легенда, че паветата са подарък за сватбата на Цар Фердинанд, на практика керамичният паваж е внос от Австро-Унгария по инициатива на тогавашния кмет на София – Мартин Тодоров.

През този период са изградени много емблематични за София сгради (Народния театър (1906 г.), Военния клуб (1907 г.), Халите (1911 г.), Централната баня (1913 г.), както и храмът „Александър Невски“ (1904-1912 г.))и е извършвана концентрация на капитали и развитие на промишлеността с цел развитие на новия политически, административен и културен център на България. Но над новата българска столица вече са тегнели облаците на двете световни войни.

През 30-те години на миналия век София преминава през труден период. Градът се е разразства по-бързо, отколкото мащабът на инфраструктурата му може да побере.  Поради тази причина от общината се обръщат към един от най-известните европейски архитекти- Проф. Адолф Мусман. Той съставя т.нар. „план Мусман“. Планът Мусман е общ градоустройствен план, обхващащ 12 районни кметства, предвиждащ концентрично зониране на териториалната структура: централно ядро в рамките на ринговия булевард, компактна зона в рамките на втория ринг, индустриална зона на север, жилищна зона на изток и юг, зелена система, външна селкостопанска зона. Планът „Мусман”, макар и одобрен от СО не е реализиран поради избухването на Втората световна война.

Южни квартали
Медицинска академия, Хиподрума, Иван Вазов, Стрелбище, Мотописта, Бели Брези и Гоце Делчев


Южният парк също е предвиден по плана „Мусман”. Идейният проект е разработен и одобрен през 1972 г., когато започва и неговото строителство. Териториално са обособени 4 части. В края на 70-те години, с построяването на НДК, I част отпада и се превръща в „околно пространство” – площад на двореца. В началото па 80-те години по актуализиран проект започват начални действия по реализация на П част, но поради липса на средства те са спрени.

Днес това е един от най-големите столични паркове с площ 1.48 км2. В Южния парк се срещат 65 вида птици, 29 от тях защитени, а 2 са записани в Червената книга на България. Паркът е популярен заради своето ключово местоположение, множеството безплатни концерти, био-изложения и спортни събития, които се организират в него. Именно това е причината заобикалящите го квартали да се считат за едни от най-добрите и най-скъпи за живеене.

За южните квартали е характерно тухленото и ЕПК строителство, но се срещат и много нови сгради и жилищни комплекси. Интересен факт е че квартал Стрелбище е наречен така, защото там са се намирали стрелбищата на първи и шести пехотен търновски полк.

Тези квартали имат добра инфраструктура, развит градски транспорт и добър социален и културен живот.

Средни цени за наеми и продажби*:

  • Медицинска академия – Покупка: 2100 евро кв.м., Наем: 450 евро на месец
  • Хиподрума – Покупка: 1120 € кв. м, Наем: 390  на месец
  • Иван Вазов -Покупка: 2200  кв. м, Наем: 470 € на месец
  • Стрелбище и Мотописта-Покупка: 1800  кв. м, Наем: 420 € на месец
  • Гоце Делчев – Покупка: 1600  кв. м, Наем: 390 € на месец
  • Бели Брези – Покупка: 1300  кв. м, Наем: 400 € на месец

*Средни стойности към 31.08.2020 г.

„Новите“ столични квартали
Манастирски ливади, Витоша, Кръстова вада, Хладилника, Малинова Долина


Като „нови“ можем да определим кварталите, чиято история като жилищни комплекси започва от 2000-та година насам. Единственото изключение от гореспоменатите квартали е кв. Хладилника, но сме го включили в тази категория заради местоположението му.

Определено може да се каже че тези квартали „изникнаха като гъби“ върху големите празни парцели в южната част на София, които са били или бивши вилни зони или собственост на частни лица. Новите квартали на Столицата имат своите позитиви и негативи.

В новите квартали на София ще срещнете само нови сгради и затворени комплекси, апартаментите в повечето от които се разпродават още „на зелено“. Позитив на този тип жилища е че често предлагат луксът да живееш в комплекс с ограничен достъп, да се наслаждаваш на спокойствие, зелени общи части или дори апартамент със собствен двор. Негатив често са високите такси за поддръжка в тези комплекси, скъпите паркоместа, малкия избор на градски транспорт, училища, детски градини, магазини и като цяло отдалечеността от центъра.

Ако тези неща не те притесняват или пък искаш да купиш имот с цел инвестиция в район, който сега се развива то тези квартали са за теб.

  • Манастирски ливади – Покупка: 1200 евро кв.м., Наем: 440 евро на месец
  • Витоша- Покупка: 1130 € кв. м, Наем: 450  на месец
  • Кръстова вада-Покупка: 1200  кв. м, Наем: 470 € на месец
  • Хладилника-Покупка: 1200  кв. м, Наем: 420 € на месец
  • Малинова долина- Покупка: 930  кв. м, Наем: 450 € на месец

Студентски град, Дианабад, Дървеница, Мусагеница, Изток и Изгрев


През 1975 г. е открит голям комплекс от многоетажни общежития, проектиран да задоволи жилищните нужди на студентите от софийските висши учебни заведения. В студентското градче днес се намират 6 университета, 4 от които са национални. Освен с много денонощни заведения, супермаркети и магазини, районът разполага и с условия за спор и отдих, което го прави подходящ за млади семейства. Това е валидно и за разположените наблизо квартали Дианабад, Дървеница, Мусагеница и Изток. Борисовата градина и Ловният парк са наблизо и има добър градски транспорт, включително и метро.

  • Студентски град- Покупка: 1000 евро кв.м., Наем: 410 евро на месец
  • Дианабад- Покупка: 1400 € кв. м, Наем: 390  на месец
  • Дървеница-Покупка: 1000  кв. м, Наем: 460 € на месец
  • Мусагеница-Покупка: 1200  кв. м, Наем: 350 € на месец
  • Изток и Изгрев- Покупка: 1700  кв. м, Наем: 490 € на месец

Младост и Горубляне


По времето на Народна Република България, начело с Тодор Живков в София започва изграждането на първите панелни сгради. Панелното стоителство е било изключително иновативен, за своето време, метод при който се използват готови стоманобетонни елементи. Първата панелна жилищна сграда в София е изградена през 1958 г. на ул. Найчо Цанов 192.

През 1964 г. започва осъществяване на проект за нов жилищен комплекс с пет микрорайона с по около 7 500 жители във всеки. През следващите години Жк. Младост се превръща в образец за новото столично строителство с преобладаващи едропанелни и ЕПК сгради.

Днес, в Жк. Младост се намира най-големият офис парк в Централна и Югоизточна Европа – Бизнес Парк София с обща площ над 200 000 кв.м. Кварталът е подреден, с много зелени междублокови пространства, голям и удобен пазар, училища, детски градини, заведения и метростанции .

Квартал Горубяне е част от район Младост, който е бил отделно село до 1978 г. Районът е добър, ако искате да закупите къща с удобен достъп до Центъра през Цариградско шосе или апартамент в блок ново стоителство.

  • Младост 1 – Покупка: 1400 евро кв.м., Наем: 390 евро на месец
  • Младост 1А – Покупка: 1470 евро кв.м., Наем: 380 евро на месец
  • Младост 2,3,4 – Покупка: 1300 евро кв.м., Наем: 400 евро на месец
  • Горубляне – Покупка: 950 € кв. м за двустаен , Къща 100 кв.м: 150-200 000 евро

Дружба, Полигона, Слатина


Квартал Дружба има два подрайона: „Дружба 1“ – по-стар, където са повечето обществени учреждения, районният пазар и Дружбенското езеро, и „Дружба 2“ – по-нов, с повече възможности за разрастване и повече нови сгради. През квартала минава линия 2 на столичното метро, както и други видове градски транспорт. Налице са много супермаркети, училища и магазини, а паркът е приятно място за разходка.

Квартал Слатина е разположен по-близо до централната част на София, но пък не е толкова облагодетелстван от гледна точка на градски транспорт. Няма метро, но е предвидено строежът му да започне догодина. Иначе кварталът също е приятен, зелен и с добра инфраструктура. Има много ново строителство, а зала „Фестивална“ и стадион „Академик“ са наблизо.

  • Дружба- Покупка: 1000 евро кв.м., Наем: 350 евро на месец
  • Полигона- Покупка: 1200 € кв. м, Наем: 380  на месец
  • Слатина-Покупка: 1200  кв. м, Наем: 330 € на месец

Лозенец, Яворов, Оборище


През 1921 г. на картата на съвременната ни столица се формират кварталите „Горни“ и „Долни“ Лозенец, а в средата на 20-те години на ХХ век. започва изграждането на т.нар. „журналистически квартал“ около пл. „Журналист“. Районът е наречен така, защото в близост са разположени къщите на Елин Пелин, Валери Петров, Михаил Андреев и Минчо Дилянов.

По време на Втората световна война София многократно е бомбардирана. 17.04.1944 г. е наречен „черният Великден“, защото тогава се извършва една от най-жестоките бомбардировки на Столицата. Убити са 128 души и са разрушени 749 столични сгради. Квартал Лозенец е силно засегнат от черният Великден. Разрушени са 45 сгради, убити са 19 души, а други 76 са ранени.

Лозенец има свой собствен дух в павираните си тесни улички, останките от античния мавзолей, шумът на боровете и Перловската река. Проучванията сочат, че поради своят дух, местоположение и устойство жк. Лозенец е вторият най-търсен столичен квартал за покупка на жилище.

Изграждането на квартал Яворов започва в периодът между двете световни войни. Подобно на Лозенец и Яворов има един особен арт и исторически дух, който го превръща в предпочитано място за живеене. Писателят Йордан Йовков е прекарал последните години от животът си в този квартал, а през 2006 г. над 1000 жители на комплекса с подписка предлагат той да бъде обявен за паметник на културата, но предложението е отхвърлено.

Като квартал Оборище можем да определим периметърът между Докторската градина и паркът Заимов. Не мисля че е нужно да коментираме разположението на този квартал – в една от най-добрите части на центъра. Именно разположението е и една от главните причини за високите цени на недвижимите имоти.

  • Лозенец- Покупка: 1800 евро кв.м., Наем: 460 евро на месец
  • Яворов- Покупка: 1800 € кв. м, Наем: 460  на месец
  • Оборище-Покупка: 1900  кв. м, Наем: 490 € на месец

Гео Милев, Редута, Подуяне


Гео Милев, Редута и Подуяне са част от район Слатина. Интересен факт е че кв. Подуяне е един от първите столични квартали присъединен официално на 1 януари 1891 г., и одобрен с Княжески указ на Фердинанд I Български от 16 март 1891 г. Първият коловоз на гара Подуяне е открит през далечната 1917 г. и до днес това е втората по големина и значение железопътна гара в София след Централна гара.

В близост до тези квартали се намират парк „Гео Милев“, посолства, молове, кафенета, ресторанти, училища и супермаркети. Районът е приятен и спокоен за живеене и скоро ще разполага с метро.

  • Гео Милев- Покупка: 1700 евро кв.м., Наем: 470 евро на месец
  • Редута- Покупка: 1200 € кв. м, Наем: 390  на месец
  • Подуяне-Покупка: 800  кв. м, Наем: 370 € на месец

Сухата река, Левски, Хаджи Димитър


Квартал Левски е разделен на пет зони- Левски, Левски-А, Левски-Б, Левски-В и Левски-Г. Кв.Хаджи Димитър също е един от най-старите столични квартали, в който са преобладавали къщи, но по времето на социализма са изградени блокове. Строителството в тези квартали също е предимно панелно и ЕПК. В близост има училища, детски градини, супермаркети, стадион „Герена“, от скоро вече има и метро.

  • Сухата река- Покупка: 1000 евро кв.м., Наем: 350 евро на месец
  • Левски- Покупка: 900 € кв. м, Наем: 300  на месец
  • Хаджи Димитър-Покупка: 1000  кв. м, Наем: 350 € на месец

Банкя, Бояна, Княжево, Горна Баня, Симеоново, Драгалевци и район Нови Искър


„Американската мечта“ отдавна не е само американска. Всеки втори българин, живеещ в блок си мечтае за къща с двор. Много малко са обаче хората, които могат да си го позволят предвид високите цени в столичните вилни зони. Заради пандемията пазарът на недвижими имоти отбеляза рекорден ръст в търсенето на къщи с двор в близост до големите градове, като това разбира се накара и цените да се вдигнат значително. За сравнение сpeднитe цeни нa ĸъщи oĸoлo Bитoшa ca oĸoлo 1300 eвpo нa ĸв.м, дoĸaтo пo ceлaтa  в Coфия oблacт вapиpaт в диaпaзoнa 250-450 eвpo зa ĸв.м.

Един от най-скъпите и предпочитани райони за изграждане на мечтаната къща е град Банкя. Банкя е известен балнеоложки курорт заради своят уникален климат, град и същевременно район на София. Това означава че като част от гр. София, за Банкя не се изисква транспортна винетка. Общината вложи много пари в благоустройство и превърна градчето в изключително приятно място както за разходка, така и за живеене. Поради голямата си популярност, климат и инфраструктура, Банкя поддържа високи цени на недвижимите имоти. Покупка на нова къща с площ 100 кв.м би струвала около 200 000 евро, а на парцел с площ 1 дка между 50 и 100 000 евро.

В квартал Бояна се намират няколко забележителности:

Боянската църква – средновековна българска църква датираща от Х век, която е била част от крайградската резиденция на  Севастокра̀тор Калоя̀н;

Боянският водопад – образуван от водите на Боянската река, спускащ се по северните склонове и представляващ популярна дестинация за пешеходен туризъм;

Резиденция Бояна – архитектурно-парков комплекс, който е дом на  президента, вицепрезидента и правителството на Република България‎.

Бояна е скъп квартал, сгушен в полите на Витоша, в който освен българските държавни глави дом са намерили и много български известни личности.

Цените за квартал Бояна, Княжево, Горна Баня, Симеоново и Драгалевци са сходни с тези в град Банкя.

Ако все пак искаш да си постоиш къща близо до София можеш да прегледаш имотите в район Нови Искър. Там има много села, които са достатъчно близо до София и в същото време в по-достъпен ценови диапазон.

Кой е твоят любим столичен квартал? Последвай ни в Инстаграм @bezbroker и ни кажи!

Автор: Емили Иванова

Подобни публикации

Едни от най-чудатите къщи по света

Всеки човек има различен начин на изразяване на себе си. Някои хора предпочитат да извършват физически натоварвания, други намират одушник в изкуството – в писането на стихове, слушане на музика или танцуване.

14/10/2020

Интериор в есенно време

Лятото е към края си, а това означава, че идва времето, в което всички ние имаме желание да ни е уютно и да прекарваме все повече и повече време вкъщи.

10/09/2020

Имотите по света

Има почти 8 милиарда души по света разхвърляни в 149 държави и 149 милиона квадратни километра. Живеем в различни часови и климатични зони, говорим различни езици и всички имаме свой уникален генетичен код, но събуждайки се всички виждаме едно и също слънце и небе.

26/08/2020

Благодарим Ви!

Вашата обява беше качена и очаква модерация!