@yield('sub_title')BezBroker ® - Недвижими Имоти @yield('post_title')
Airbnb по време на пандемия

Вятърът на извънредните мерки довя гъвкавост при отдаването на жилища

Здравната криза помля буквално не един и два бизнеса. Сред засегнатите е и индустрията за краткосрочни наеми, чиито главен двигател Airbnb също пострада.

Airbnb дава възможност на собствениците да припечелват допълнително от недвижимите си имоти, които иначе биха стояли затворени. Но според голяма част от критиците на онлайн платформата, тя стимулира нерегламентираното и нелицензираното отдаване под наем, тъй като за нея липсва регулация.


В България беше направен опит този тип дейност да бъде сериозно ударена. В последствие, след голямото обществено недоволство, правителството се задоволи с въвеждането на задължителен патентен данък върху краткосрочното отдаване под наем в платформите Airbnb и Booking. За всички е ясно, че това отново беше удар, поет от обикновените собственици за сметка на големите хотели и едри бизнесмени.

Не само в България, но и по света, критиците на Airbnb смятат, че имено платформата е отговорна за повишаването на наемите и за още ред други неприятности. Според някои теории вместо имотите да са достъпни за дългосрочно ползване от хора, които искат да работят в голям град, собствениците предпочитат да ги отдават на туристи и точно това пряко влияе върху цената на наемите и води до трудно намиране на добри жилища в дългосрочен план.

Никой от потребителите обаче не може да отрече предимствата на платформата. Всичко става предварителноот разстояниебързолесно и достатъчно сигурно.
Е, оказа се обаче, че Airbnb далеч не са недосегаеми…

Правителствените ограничения за пътуване и общият страх от заразяване доведоха до безброй отменени резервации. Airbnb се отказа от такси за анулиране на резервациите, направени преди средата на март от наематели, които трябваше да се настанят от средата на март до средата на април. Това остави домакините без източник на доходи, които предварително бяха планирали.

Редица вирусни туитове и последвали спекулации твърдяха, че вирусът е предизвикал скок в дългосрочните наеми. Теорията е, че когато краткосрочният пазар отпада от надпреварата, търсенията се пренасочват към платформи за дългосрочно отдаване като ZillowCraigslistBezBroker и Facebook групи с цел да се избегнат посредници!

Airbnb предостави обаче някои скорошни статистики, въз основа на техните пазари в Нешвил, Ню Орлеанс, Хонолулу и Савана (същите градове, които често се споменават във въпросните спекулации). Кръстосана референтна извадка е установила, че едва 2,8% от краткосрочните наеми, отнети от Airbnb, са проникнали на пазара за дългосрочни наеми във въпросните градове.

Според експертите, за хората, които използват платформата, за да допълнят основния си доход, това не е краят на света. За по-агресивните спекуланти, които закупиха апартаменти с намерение непрекъснато да ги дават под наем целогодишно, това е катастрофа.

Ще спечели ли Airbnb битката срещу вируса?

Airbnb отговориха на кризата с отдаване жилища на здравни служители на първа линия или пък към отдаване за месечни престои. Така собствениците, използващи платформата могат, да печелят от по-дългосрочно отдаване, но без да прибягват до използване на други платформи за това.

Виждаме почеркът на системите, опериращи без посредници, а именно гъвкавост. Каквито и предизвикателства да има на пазара, тези които отдават без брокер, неминуемо рано или късно се справят. Иновативните маркетингови решения и минимален контакт с всякакви посредници ще се запазят и след края на пандемията.

Физическите огледи може би ще стават все по-голяма рядкост. Бумащината и административните утежнения ще се сведени до минимум, независимо дали става въпрос за отдаване (краткосрочно или дългосрочно) или продажби.

Ние, от BezBroker усещаме вятъра на промяната – огромна част от нашата философия и начин на работа са именно предпочитаните от потребителите похвати.

Предоставяме ти платформата си за публикуване на оферти за отдаване на имоти под наем. Не се ангажираме като посредник между наемодателите и наемателите, не взимаме комисионни, не сключваме договори със страните, нито отговаряме за достоверността на качените обяви в сектор „наеми“ от сайта ни.

След публикуване на обява за отдаване на имот в нашата платформа, ние публикуваме автоматично, същата обява и в нашите медийни канали, където за минути достигаме над 35 000 души.
Така, че добре дошли в бъдещето!

Подобни публикации

Излез от порочния кръг на агенциите

Ясно е че в големите градове е пълно с имоти, очакващи да бъдат наети. Има и много желаещи да наемат жилище в дългосрочен план. Всичко е идеално. Дотук.

11/05/2020

Цените на имотите тръгнаха надолу. Спука ли се балонът в София и страната?

Спука ли се балонът на имотите в София и страната?

30/03/2023

Подреди дома си

Всеки иска домът му да бъде подреден като в каталог на мебелен магазин, но това не винаги е възможно. Колкото повече се използва едно жилище- толкова по-разхвърляно е то и това е нормално.

21/08/2020

Благодарим Ви!

Вашата обява беше качена и очаква модерация!