@yield('sub_title')BezBroker ® - Недвижими Имоти @yield('post_title')
Имотите в България може и да поевтинеят, но наемите ще растат през 2023 г.

Анализи на имотния пазар в България се правят постоянно, но дългосрочни прогнози трудно могат да бъдат направени, поради естеството на пазара и неговата динамика. За една прогноза обаче всички анализатори на пазара са категорични – цените на имотите достигнаха своя връх в края на 2022 г. и от тук насетне следва успокояване и задържане на тези нива, и евентуален спад, но кога и с колко никой не се наема да прогнозира.

Наемен пазар

До есента на 2022 г. наемният пазар в София беше в застой. До голяма степен това беше така заради ефекта на пандемията. Но с оглед на несигурната икономическа обстановка, все повече хора решиха, че е по-изгодно да наемат, а не да изплащат жилище.

Промяна се усети не само в търсенето на жилища под наем, но и в цените. С началото на есента обаче наемите на жилищата в столицата започнаха осезаемо да растат нагоре. Така към днешна дата наемът за един двустаен апартамент е около 760 лв., докато през януари 2022 г. е бил 620 лв. или иначе казано – ръст с 23%. Същото се наблюдава и при тристайните жилища, където в момента цената върви средно около 1100 лв., като по същото време миналата година е била 900 лв.“, пише Александър Гергов, съдружник в Antre, в свой анализ по темата.

Според данни, с които разполага компанията, за най-желаните, южни квартали трудно може да се намери качествено двустайно жилище под 750 лв., а ако наемателя държи да е в добро състояние, то бюджет от около 850 лв. е добра отправна точка. Едновременно с това трябва да се има предвид, че предлагането е ограничено, което означава, че добрите оферти бързо изчезват от пазара.

Например през януари два едностайни имота на цена 600-700 лв. се отдадоха още през първия ден, като желаещите за оглед бяха над 10 човека“, споделя Гергов.

При запазване на настоящата икономическа обстановка, прогнозите за 2023 г. е наемите да задържат настоящите си нива или да продължат да нарастват с около 10% на годишна база.

Причини за ръст

Сред основните причини за прогнозирания ръст на наемния пазар в София са ограниченото предлагане, инфлацията и ниската безработица.

Заради сериозния ръст наемателите по-трудно ще се решават да сменят жилището си. Дори и да се появят нови инвестиционни жилища на наемния пазар, те са чисто нови и наемодателите изискват по-висок наем. Инфлацията е факторът, който цялостно се отразява на бюджета на всички, включително и на наемодателите, които всеки ден звънят на брокерите си и питат, дали е уместно да предоговорят наема с настоящите си наематели. Има недостиг на работна ръка, което означава, че хората по-лесно намират работа и съответно могат да продължат да покриват разходите, аналогично наема си“, пишат още от Antre в своя анализ.

Нови тенденции

Както Economic.bg вече писа на наемния пазар в България навлиза и съвсем нова тенденция – Build To Rent (сгради, построени специално за отдаване под наем). За момента тя се развива с много бавни темпове поради редица фактори, но според експерти в областта София има потенциал за развитие на този сегмент от пазара, основно заради големия чуждестранен поток в града.

А доколко тази тенденция ще повлияе на цените и в каква посока, тепърва предстои да разберем.

Източник: Габриела Махелиева от www.economic.bg


Подобни публикации

Накъде ще тръгнат цените на имотите

Пазарната динамика, на която станахме свидетели, предопредели първите 6 месеца тази година да се превърнат в най-силното полугодие от 2008 г. насам. Този пазарен ръст е резултат от редица обективни фактори като кредитирането и ниските лихвени проценти по ипотечните заеми, които бяха основен двигател години наред, вътрешната миграция, завръщането на част от българското население от чужбина, както и фактът, че недвижимите имоти са най-доброто и сигурно вложение за спестяванията ни в период на рецесия и криза.

13/10/2021

А1 регистрира ново силно тримесечие и ръст при всички основни показатели през третата четвърт на 2019 г.

Praesent commodo, risus sed maximus sodales, ex ante euismod elit, eu molestie turpis ante sit amet nisl.

26/10/2020

Кризата в короната на икономиката се оказа перла в короната на имотния пазар

Пандемията, причинена от COVID-19, има огромно влияние върху финансовите пазари и икономиката в световен мащаб. Затова много инвеститори, собственици на имоти, потенциални купувачи на жилища и наемодатели се питат: “Отразява ли се кризата, причинена от коронавируса, върху пазара за недвижими имоти? Качват ли се или падат цените на жилищата?”

30/04/2020

Благодарим Ви!

Вашата обява беше качена и очаква модерация!