@yield('sub_title')BezBroker ® - Недвижими Имоти @yield('post_title')
Имотите в България може и да поевтинеят, но наемите ще растат през 2023 г.

Анализи на имотния пазар в България се правят постоянно, но дългосрочни прогнози трудно могат да бъдат направени, поради естеството на пазара и неговата динамика. За една прогноза обаче всички анализатори на пазара са категорични – цените на имотите достигнаха своя връх в края на 2022 г. и от тук насетне следва успокояване и задържане на тези нива, и евентуален спад, но кога и с колко никой не се наема да прогнозира.

Наемен пазар

До есента на 2022 г. наемният пазар в София беше в застой. До голяма степен това беше така заради ефекта на пандемията. Но с оглед на несигурната икономическа обстановка, все повече хора решиха, че е по-изгодно да наемат, а не да изплащат жилище.

Промяна се усети не само в търсенето на жилища под наем, но и в цените. С началото на есента обаче наемите на жилищата в столицата започнаха осезаемо да растат нагоре. Така към днешна дата наемът за един двустаен апартамент е около 760 лв., докато през януари 2022 г. е бил 620 лв. или иначе казано – ръст с 23%. Същото се наблюдава и при тристайните жилища, където в момента цената върви средно около 1100 лв., като по същото време миналата година е била 900 лв.“, пише Александър Гергов, съдружник в Antre, в свой анализ по темата.

Според данни, с които разполага компанията, за най-желаните, южни квартали трудно може да се намери качествено двустайно жилище под 750 лв., а ако наемателя държи да е в добро състояние, то бюджет от около 850 лв. е добра отправна точка. Едновременно с това трябва да се има предвид, че предлагането е ограничено, което означава, че добрите оферти бързо изчезват от пазара.

Например през януари два едностайни имота на цена 600-700 лв. се отдадоха още през първия ден, като желаещите за оглед бяха над 10 човека“, споделя Гергов.

При запазване на настоящата икономическа обстановка, прогнозите за 2023 г. е наемите да задържат настоящите си нива или да продължат да нарастват с около 10% на годишна база.

Причини за ръст

Сред основните причини за прогнозирания ръст на наемния пазар в София са ограниченото предлагане, инфлацията и ниската безработица.

Заради сериозния ръст наемателите по-трудно ще се решават да сменят жилището си. Дори и да се появят нови инвестиционни жилища на наемния пазар, те са чисто нови и наемодателите изискват по-висок наем. Инфлацията е факторът, който цялостно се отразява на бюджета на всички, включително и на наемодателите, които всеки ден звънят на брокерите си и питат, дали е уместно да предоговорят наема с настоящите си наематели. Има недостиг на работна ръка, което означава, че хората по-лесно намират работа и съответно могат да продължат да покриват разходите, аналогично наема си“, пишат още от Antre в своя анализ.

Нови тенденции

Както Economic.bg вече писа на наемния пазар в България навлиза и съвсем нова тенденция – Build To Rent (сгради, построени специално за отдаване под наем). За момента тя се развива с много бавни темпове поради редица фактори, но според експерти в областта София има потенциал за развитие на този сегмент от пазара, основно заради големия чуждестранен поток в града.

А доколко тази тенденция ще повлияе на цените и в каква посока, тепърва предстои да разберем.

Източник: Габриела Махелиева от www.economic.bg


Подобни публикации

5 идеи как да освежим дома си

Освен за почивка, лятото е време и за освежаващи ремонти или интериорни новости в дома на всеки един от нас. Ако през лятото в събота сутрин не чуеш прекрасния звук на бормашината на съседа, значи си голям късметлия.

18/08/2020

Airbnb по време на пандемия

Вятърът на извънредните мерки довя гъвкавост при отдаването на жилища

Здравната криза помля буквално не един и два бизнеса. Сред засегнатите е и индустрията за краткосрочни наеми, чиито главен двигател Airbnb също пострада.

04/05/2020

Софийските квартали – част 2

През 1878 г. град София става столицата на Княжество България, а през 1907 г. 28 4000 m2 от централната част на градът са постлани с жълт керамичен паваж, който днес наричаме „жълтите павета“. „Жълтите павета“ са се превърнали в нарицателно за административният и културен център на Столицата. 

15/09/2020

Благодарим Ви!

Вашата обява беше качена и очаква модерация!