@yield('sub_title')BezBroker ® - Недвижими Имоти @yield('post_title')
Накъде ще поеме жилищният пазар в България? Зависи от купувачите.

Бурната 2022 г., през която станахме свидетели на невиждан ръст в цените на имотите в България, вече е зад гърба ни. Въпреки забавянето на сделките и лекото отдръпване от страна на купувачите в края на миналата и началото на тази година, все още не можем да говорим за охлаждане на пазара, смятат експерти. Но това накъде ще поеме пазарът, зависи изцяло от поведението на купувачите. 

Влизаме от хиперактивен в активен пазар, в който е много важно как ще продължи трендът – на спад, ръст или застой на сделките. Оттам вече ще направим анализ и за отношението към цените. Но в момента все още имаме активно търсене, включително и след спада юни месец“, каза пред Economic.bg изпълнителният директор на „Адрес“ Гергана Тенекеджиева.

Разликите с 2008 г.

Категорично не можем да говорим за балон на имотния пазар в България, какъвто имаше през 2008 г., казва Тенекеджиева. 

Разликата на имотния пазар в България сега с 2008 г. е сериозна. Това, което имаме в момента като съотношение между спестявания и задължения, е едно към две. Тогава бяха почти изравнение. Лихвените проценти бяха около два пъти и половина по-високи. Доходите в момента са доста по-високи“, казва Тенекеджиева.

Тя е на мнение, че в България сме в среда по-близка до Рай откъм ипотечно кредитиране на фона на цяла Европа.

Всъщност, вече многократно беше споменато от различни експерти в областта на ипотечното кредитиране, че идва краят на ниските лихви. Тези твърдения обаче не дават яснота и конкретика. Освен това, когато правим анализ на пазара на недвижимите имоти в България, не трябва да се фокусираме само върху международната ситуация, смята Тенекджиева.

Нашият пазар не е изолиран. В България също се случват икономически процеси. Желанието на банките е да продължат да отпускат ипотечно кредитиране. Все още имаме ясна заявка, че отпускат ипотечно кредитиране при много добри условия“, казва Тенекеджиева.

Още за ситуацията на жилищния пазар в България очаквайте в шестия епизод на подкаста на Economic.bg „Едно наум“ в понеделник, 20 март. В него ще откриете отговор и на въпросите: Какво ще се случи след влизането на страната в еврозоната? Ще станем ли свидетели на реална регулация на жилищния пазар, както и защо цените на гаражите в София не спират да растат?

Източник: Габриела Махелиева от www.economic.bg

Подобни публикации

Обява

1

11/02/2023

Airbnb по време на пандемия

Вятърът на извънредните мерки довя гъвкавост при отдаването на жилища

Здравната криза помля буквално не един и два бизнеса. Сред засегнатите е и индустрията за краткосрочни наеми, чиито главен двигател Airbnb също пострада.

04/05/2020

Цветни идеи за всеки ден

Днес те запознаваме с Деляна от редовно вдъхновяващия ни проект – Цветни идеи. Именно тя е човекът зад едни от най-прекрасните зелени оазиси в София и искрено ѝ се възхищаваме.

14/08/2020

Благодарим Ви!

Вашата обява беше качена и очаква модерация!