@yield('sub_title')BezBroker ® - Недвижими Имоти @yield('post_title')
5 култови места в Пловдив

Най-интересните места в града под тепетата

Пловдив или по-известен като „Градът под тепатата” е разположен в подножието на 6 тепета и е един от най- големите историческо-културни центрове в България. Той е известен с многовековната си история и антични находки, които го правят един сред най-древните обитавани градове в света. Освен с историята си, Пловдив е известен още и с „Капана” – кварталът на творческите индустрии и с гребната си база, която е и най-голямата на Балканския полуостров.

Античния стадион Филипопол


Изграден в началото II век, стадионът е един от най-запазените обекти от времето на древен Рим и един от най-забележителните съоръжения на Филипопол (днешен Пловдив). Намира се на Главната улица в Пловдив на площад Джумая, като по-голямата част от него се намира под Главната улица. През 1995 г. съоръжението е обявено за национална културна ценност. През 2013 година е реставриран и оборудван с кафе-бар и 3D кино салон, така че, когато ти се допие едно кафе, може да го направиш сред една по-различна от традиционната атмосфера.

Античен театър


Античния театър в Пловдив е един от най-запазените антични театри в света. Разположен е между Джамбаз тепе и Таксим тепе в старата част на града. Театърът е единствената запазена антична театрална сграда по българските земи. По времето на древен Рим античната сграда е било място за зрелищни гладиаторски битки и борби с животни. Днес предназначението на театъра не се е променило, но е придобило друг смисъл – това е мястото, на което могат да се съберат 3500 човека и да се забавляват  и наслаждават на концерт, постановка или някое друго събитие.

Небет тепе


Небет тепе е едно от шестте тепета запазени до наши дни и около които е построен град Пловдив. Там може да се насладиш на спиращи дъха гледки и пейзажи по всяко едно време на годината. Археолози твърдят, че хълмът се е използвал за разполагане на охраняващи гарнизони, тъй като думата „небет” на турски означава стража. Днес Небет тепе е място, на което да отидеш, за да видиш красивия и спиращ дъха Пловдив.

Квартал „Капана”


Кварталът е създаден преди 5 века, като средище на занаятчии. Днес там може да се натъкнеш на имена на улици като „ Железарска”, „ Златарска” и др. В квартала в наши дни няма да срещнеш едновремешните работилници и майстори, а съвременните такива – предприемачи, художници и др. По-голямата част от квартала е пешеходна зона, което дава възможност за разходка из малките, тесни улички и да разглеждаш реставрираните старовремски къщи. Да се отбиеш да разгледаш картините в ателието на някой тукашен талантлив художник,  да седнеш с приятели в приятни уютни и кокетни заведения или просто да се разхождаш без цел сред всичката тази арт обстановка.

Гребна база


Гребният канал е дълъг 2200 метра, широк 120 метра и дълбок 3 метра. Домакин е на европейски и световни първенства по всички видове гребни спортове. Това е най-голямата база на Балканите, където могат да се провеждат състезания на световно ниво. Освен гребния канал има и спортна база, която дава възможност за практикуване на различни видове спортове – футбол, баскетбол, тенис на корт, плажен волейбол и др. По продължение на канала има велоалеи и пешеходни алеи, от двете страни има огромни гори пълни с дървета, които пък са подходящо място за пикник или усамотение и спокойствие.

Е, вече имаш начертан маршрут за бягство от ежедневието, когато ти се прииска да усетиш различна емоция и то само на час път от Столицата.

Автор: Алексия Савова

Подобни публикации

Кризата в короната на икономиката се оказа перла в короната на имотния пазар

Пандемията, причинена от COVID-19, има огромно влияние върху финансовите пазари и икономиката в световен мащаб. Затова много инвеститори, собственици на имоти, потенциални купувачи на жилища и наемодатели се питат: “Отразява ли се кризата, причинена от коронавируса, върху пазара за недвижими имоти? Качват ли се или падат цените на жилищата?”

30/04/2020

Накъде ще тръгнат цените на имотите

Пазарната динамика, на която станахме свидетели, предопредели първите 6 месеца тази година да се превърнат в най-силното полугодие от 2008 г. насам. Този пазарен ръст е резултат от редица обективни фактори като кредитирането и ниските лихвени проценти по ипотечните заеми, които бяха основен двигател години наред, вътрешната миграция, завръщането на част от българското население от чужбина, както и фактът, че недвижимите имоти са най-доброто и сигурно вложение за спестяванията ни в период на рецесия и криза.

13/10/2021

Софийските квартали – част 2

През 1878 г. град София става столицата на Княжество България, а през 1907 г. 28 4000 m2 от централната част на градът са постлани с жълт керамичен паваж, който днес наричаме „жълтите павета“. „Жълтите павета“ са се превърнали в нарицателно за административният и културен център на Столицата. 

15/09/2020

Благодарим Ви!

Вашата обява беше качена и очаква модерация!