@yield('sub_title')BezBroker ® - Недвижими Имоти @yield('post_title')
Накъде ще тръгнат цените на имотите

Пазарната динамика, на която станахме свидетели, предопредели първите 6 месеца тази година да се превърнат в най-силното полугодие от 2008 г. насам. Този пазарен ръст е резултат от редица обективни фактори като кредитирането и ниските лихвени проценти по ипотечните заеми, които бяха основен двигател години наред, вътрешната миграция, завръщането на част от българското население от чужбина, както и фактът, че недвижимите имоти са най-доброто и сигурно вложение за спестяванията ни в период на рецесия и криза.

Застоят в строителството, както и поскъпването на суровините и строителните материали също са фактори за увеличението на цените в сектора. 

Кратък поглед към пазара на наеми

Ако при продажбите пазарът беше “парализиран” само за няколко месеца около пълния локдаун, то при наемите нещата стояха по по-различен начин. Тъй като голяма част от наемателите в големите градове са студенти и работещи в сферата на услугите, то след пълния локдаун и последващите затваряния, дистанционни обучения те се прибраха по родните места.

Доста наемодатели направиха компромис и намалиха двойно наемните цени за определен период, за да могат да запазят дългосрочните си наематели. И все пак доста имоти останаха празни. 2020 г. не подмина и краткосрочното отдаване през airbnb. Там също спадът беше огромен и много апартаменти останаха празни за дълго време. Спадът в цените на дългосрочните наеми варираше между 16 и 20%. Това се случи и с апартаментите, които се отдават на единични нощувки.

Авторът Димитър Калайджиев е експерт по недвижимите имоти; Снимка: Bulgaria Wants You


През тази година пазарът на наеми започна да се стабилизира. Туристите през лятото отново напълниха всички имоти, които се отдаваха краткосрочно, а студентите се завърнаха на редовно обучение в големите градове. Наемните цени тръгнаха плавно нагоре и почти възвърнаха старите си нива.

Средната наемна цена за добре обзаведен апартамент във водещите градове е:

  • София - от 450-500 лв (едностайни) през 650-700 лв. (двустайни) до 900-950 лв. (тристайни)
  • Пловдив – от 350-400 лв. (едностайни) през 550-600 лв. (двустайни) до 700-750 лв. (тристайни)
  • Варна – от 350-400 лв. (едностайни) през 500-550 лв. (двустайни), до 650-750 лв. (тристайни)
  • Бургас - от 350-400 лв. (едностайни) през 400-550 лв. (двустайни) до 600-700 лв. (тристайни)      

Прогнози и тенденции за 2022-2023 година

  • Ръстът на цените на национално ниво вероятно няма да надхвърли средния за ръст за последните пет години от 1,3% на тримесечна база. Възможно е голямото предлагане на ново строителство да забави и задържи ръста на цените. Като във водещите пазари ръстът до края на тази година се очаква да бъде 3-5%.
  • Пазарът на ипотеки ще бъде стимулиран от ниските лихви по ипотеките. Размера на реалните лихвените проценти няма да бъде съществен фактор при вземането на инвестиционно решение.
  • Номиналните лихвените проценти вероятно ще останат непроменени в краткосрочен план.
  • В България статистиката от 2010г. насам е, че средногодишно се правят по 215 000 сделки и това е една стабилна тенденция, която е устояла дори и в най-тежкият икономически момент до сега, а именно периода 2010 г. до 2014 г. Това е още един фактор, който показва, че инвестирането в имот в България е нещо, което присъства по естествен път в ежедневието ни, независимо от пазарната конюнктура и това ни дава сигнали, че да имаш имот в голям град и растящ пазар като София, Варна, Пловдив и Бургас е равно на стабилен актив с растяща стойност.

Източник: БТВ

Подобни публикации

Цветни идеи за всеки ден

Днес те запознаваме с Деляна от редовно вдъхновяващия ни проект – Цветни идеи. Именно тя е човекът зад едни от най-прекрасните зелени оазиси в София и искрено ѝ се възхищаваме.

14/08/2020

Зимните градини – опит за дзен у дома

Летните вечери са в разгара си. Август е изпълнен със забавления, свобода и малко носталгия за отминаващото лято. Нощните заведения са пълни, от всеки ъгъл се чуват смях, шеги, разгорещени спорове и всички те, хората, карат август да остави значим отпечатък върху паметта им. 

16/08/2020

Имотна карта на Европа

Почти 50% от европейците, които не притежават собствен имот, смятат, че това никога няма да се случи. Мнозинството от тях считат, че покупката на жилище се отбелязва като символ на преуспяване.

29/09/2020

Благодарим Ви!

Вашата обява беше качена и очаква модерация!