@yield('sub_title')BezBroker ® - Недвижими Имоти @yield('post_title')
Цените на имотите тръгнаха надолу. Спука ли се балонът в София и страната?

Цените на имотите в София отчетоха спад от 2.5% през четвъртото тримесечие на 2022 г. в сравнение с третото, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Това е първият тримесечен спад от повече от година. Но от бранша смятат, че картината е моментна и не можем да говорим за трайно намаление в цените на жилищата в столицата.

2021 и 2022 г. бяха едни от най-бурните за жилищния пазар в цялата страна. Цените не спираха да растат, а хората не се плашеха и не спираха да купуват. Това нездравословно състояние за пазара  – свръхтърсене и „борба за имот“ – прати цените на апартаментите в София до рекордни нива, конкурирайки се дори с богатите държави на Запад.

Всичко това обаче беше до последното тримесечие на 2022 г., когато от имотните агенциите вече започнаха да говорят за отдръпване на голяма част от хората от пазара и постепенно успокоение на ситуацията. Доказателство е и днешната статистика на НСИ.

Спадове на ръстовете...

...това можем да очакваме през цялата 2023 г., смята Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ). По думите му пазарът се намира в преход и тези спадове са незначителни, частично заради базата за сравнение, която е рекордните нива от 2022 г.

Не трябва да забравяме, че 2021 и 2022 г. бяха рекордни за пазара. В последния месец сме в предизборна кампания и чуваме апокалиптични прогнози, а икономиката не е в толкова лошо състояние. Инфлацията също като че ли започва да понижава стойностите си. Вече го няма този интерес от 2021 и 2022 г., когато буквално се правеха търгове за имоти и за едно жилище се бореха по двама – трима души“, каза той пред Economic.bg.

Моментна картина

Според изпълнителния директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова картната е моментна и не можем да отчетем нищо значимо от нея.

Да, ръстовете се забавиха. Но по-сериозно ще усетим забавянето през второто полугодие на тази година – с около 10% на година база“, коментира тя.

Стойкова е категорична, че тук не става въпрос за "балон" на пазара, каквото е и мнението на всички представители на този бизнес. „Всичко дойде от инфлацията. Ако я махнем нея от ръста на цените, то той ще бъде реално в рамките на между 6 и 8%. Проценти, които сме ги виждали и предишни години. Пазарът си върви с добър ритъм – има търсене, ниски нива на безработица. Всичко, което успокоява пазара, е налице, но просто инфлацията…“, обяснява Стойкова.

По данни на агенцията, която тя управлява, през четвъртото тримесечие на 2022 г. е отчетен дори ръст в цените от 5.7% на месечна база. А разминаването с данните от статистическия институт, според нея, се дължи на представителната извадка и методологията на извършване на проучването.

Но признава, че последните месеци на 2022 г. наистина е имало голямо успокоение на пазара и отдръпване на много клиенти от пазара.

Затишие на пазара

За тишина на пазара от септември насам говори и съоснователят на Primo + Георги Янков.

Докато едната част от пазара си чака различните процеси (увеличение на лихвите), другата си върви много активно. За пример мога да дам 2008 – 2009 г., когато в най-голямото дъно на пазара всички казваха, че той е замръзнал – имаше в София 17 – 18 хил. сделки“, казва той.

Янков прави сравнение и с пиковите нива на сделки от 2022 г., когато са се правели по над 34 хил. и стига до извода, че всъщност жилищният пазар никога не „замръзва напълно“, дори на пръв поглед това да е така.

Краткосрочната му прогноза за пазара е, че ще продължи това успокоение и затишие, на което станахме свидетели през есента на 2022 г.

Спиране на еуфорията и минаваме на пазара на мотивацията. Купуват хората, които реално имат причина за покупка, а не защото всички около тях са си купили имот“.

Големите градове

От статистиката на НСИ за последното тримесечие на 2022 г. се вижда, че цените на жилищата в страната са се увеличили с 0.4% спрямо предходното тримесечие и с 13.4% спрямо същото тримесечие на 2021 г. Спрямо предходното тримесечие най-голямо увеличение е регистрирано в Стара Загора (+7.4%), следван от Бургас и Варна – съответно с (+4.7%) и (+2.1%).


Източник Габриела Махлелиева от economic.bg

Подобни публикации

Зимните градини – опит за дзен у дома

Летните вечери са в разгара си. Август е изпълнен със забавления, свобода и малко носталгия за отминаващото лято. Нощните заведения са пълни, от всеки ъгъл се чуват смях, шеги, разгорещени спорове и всички те, хората, карат август да остави значим отпечатък върху паметта им. 

16/08/2020

5 култови софийски находки

Разхождайки се из столицата, почти всеки турист би отбелязал, че тя притежава особен чар, събрала на едно място ултрамодерни високи стъклени сгради, кокетни старовремски къщи и здания, в чийто строеж бележити архитекти са оставили душата си. 

30/07/2020

Подреди дома си

Всеки иска домът му да бъде подреден като в каталог на мебелен магазин, но това не винаги е възможно. Колкото повече се използва едно жилище- толкова по-разхвърляно е то и това е нормално.

21/08/2020

Благодарим Ви!

Вашата обява беше качена и очаква модерация!