@yield('sub_title')BezBroker ® - Недвижими Имоти @yield('post_title')
Чудатите градове по света

“Такава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът!”
Д. Талев

Силно вярвам в нетрадиционната красота по света и в хората. Не всичко трябва да бъде идеално, полирано и вкарано в калъп. Ако по целия свят има само еднакви бели къщи, разположени върху правилни ливади и заобиколени от прави огради това не би ли изглеждало нереално?

Често странните и нестандартни неща галят окото или събуждат въображението ни. Днес ще разгледаме 7 от най-чудатите градове в света.

Произведено в Китай


От 2003 година насам, китайското правителство реализира няколко проекта за строителството на нови градове с жилищен капацитет между 50 000 и 300 00 души. Архитектурата на част от тези градове е европейска, като някои от тях са цялостно копие на градове в Европа.

Ако трябва да обобщим нещата, с които са известни китайците то те биха били: че са много,  много добри в производството и създаването на реплики. Всички сме виждали китайски дрехи, които имитират моделите на известна марка, но знаехте ли че китайците са направили реплики на цели градове?

Thames Town е нов град,  разположен в град Сонджианг (покрайнините на Шанхай) чиято архитектура е изцяло в британски стил (църквата е копие на Христовата църква в Бристол). Въпреки че река Темза е на почти 10 000 км. от Темза таун това не пречи малкото градче лесно да бъде сбъркано за град в Обединеното кралство. Репликата е толкова сполучлива, че множество китайски туристи се възползват от възможността да си направят снимки в европейски стил.

Там, където няма закони


Slab City е селище, разположено в пустинята на щата Калифорния. Построено е през 60-те години от хипарски семейства върху изоставена военна база и няма нито ток, нито вода. За сметка на това има голяма културна стойност заради множеството рисунки и скулптури с които е украсено. На самия вход на селището има „арт планина“ носеща името „планината на избавлението“, която е пъстро изрисувана и изписана с цитати от библията.

Освен с многото арт забележителности и високи пустинни температури Слаб сити е известен и с това че е последното американско градче, в което няма закони. Интересно е, че населението на Слаб сити стига до няколко хиляди души по време на зимните месеци и няколко стотин през летните, заради високите пустинни температури.

Живот в скалите


Setenil de las Bodegas е малко градче, разположено в централната част на Испания, близо до град Ронда. Интересното е че красивите бели къщи в това градче са издълбани в самите скали!

Градът се простира по протежението на река Трехо, а някои къщи са с вградени в скалите „стени“, създадени чрез разширяване на естествените пещери или добавяне на допълнителни конструкции. Смята се че там са живели хора още от 1-ви век Сл.Хр. Сетенил де лас Бодегас е изграден върху основите на средновековният град на Маврите, които се е намирал в района.

Едно наистина голямо семейство


Когато чуем за Аляска всички си представяме много сняг и смразяващи температури. През по-голямата част от годината климатът наистина е такъв. По време на Втората световна война през 1953 г. американските военни служби постояват 14 етажна сграда в малкото градче Whittier, която днес е дом на всички жители на градът. Ниските зимни температури и огромното количество сняг, което пада там са накарали местното население да бъде изобретателно и да намери по-лесен начин за живот и отопление.

Според преброяването от 2010 г. населението на Whittier се състои от 220 души, които живеят във въпросната 14 етажна сграда наречена „Begich towers Condominium“. Под покрива на сградата се помещават и полицейското управление, училището, детските площадки, два магазина за хранителни стоки и пощенската станция. Местната църква дори извършва кръщенетата в надуваем басейн в мазето на сградата. Повечето местни работят на близкото пристанище и живеят врата до врата.

Наистина какво голямо семейство!

50 нюанса синьо


Chefchaouen е една красива синя перла, сгушена в сърцето на планината Риф в северната част на Мароко. Преди 20 години градчето е било просто една спирка по маршрутът между Фес и Танжер, когато на местните жени им хрумва идеята да боядисат стените на къщите в син цвят. В началото само един от градските райони е бил в синьо и това е бил старият еврейски квартал, но сега целият стар град се боядисва в синьо три пъти в годината.

Няма информация защо местните са избрали точно синият цвят, но някои твърдят че това е духовен цвят и за мюсюлманите и за евреите, а други вярват, че това е знак на почит към планинския извор, който прави възможно съществуването на градчето в този иначе суров пейзаж. Трети пък са на мнение, че синьото държи комарите вън от града.

Днес Шефшауен се е превърнал в един приказен оазис за туристите със своята спираща дъха красота в различни сини нюанси.

А сега можем да те разходим из столичните квартали в търсене на твоят нов дом!

Автор: Емили Иванова

Подобни публикации

Сгради само за наематели – нова тенденция, навлизаща в България

Buld To Rent са вид сгради, които са построени специално за отдаване под наема, а не за продажба. Обикновено те са притежавани от институционални инвеститори и управлявани от специализирани оператори. Това е сравнително нова тенденция на жилищния пазар по света, като най-силно разпространена е тя в Обединеното кралство.

23/01/2023

Обява

1

11/02/2023

Подреди дома си

Всеки иска домът му да бъде подреден като в каталог на мебелен магазин, но това не винаги е възможно. Колкото повече се използва едно жилище- толкова по-разхвърляно е то и това е нормално.

21/08/2020

Благодарим Ви!

Вашата обява беше качена и очаква модерация!